Futbol filmleri serisinin bir önceki yazısında, sadece iyi sanat eserleriyle değil kötü sanat eserleriyle de ilgilendiğimizi söylemiştik. Maalesef bu futbol filmleri serimizde iyi filmler, nadiren karşımıza çıkıyor. “Annemler Tatilde” ve “Cehennemde İki Devre” dışında çok iyi diyebileceğimiz bir film yok. Bunun sebebi, sinemanın da tıpkı futbol gibi burjuvazinin en önemli tetikçilerinden biri olması. Bu iki tetikçinin kirli işbirliğinden sıkça suya sabuna dokunmayan filmler çıkıyor. Dolayısıyla bir komünistin beğeneceği futbol filmi, diğer tür filmler gibi, çok azdır.
2009 tarihli Tom Hooper filmi “The Damned United/Lanet Takım” da böyle bir film. Serinin diğer eserleri gibi futbol siyaset ilişkisi üzerine önemli saptamalar yapmaya olanaklar sunuyor. Futbol siyaset ilişkisi sözünü düzeltmek isteriz: Çünkü günümüzdeki haliyle futbol zaten bir siyasettir. Sağda durduğu da kesindir.
Bu filmin güncel değeri de bu aralar artmış olmalı. Çünkü film İngiltere’deki teknik direktörlük üzerine ve bu aralar orada teknik direktörlük konusunda önemli gelişmeler oluyor. İngiltere futbol tarihinin kuşkusuz en önemli ismi Alex Ferguson 27 yıllık Manchester United kariyerini sonlandıracağını açıkladı. Real Madrid’in başındaki Jose Mourinho’nun da tekrar Chelsea’nin başına geçeceğine kesin gözüyle bakılıyor.
“Lanet Takım” 1968 yılına kadar uzanıyor. O sıralar ikinci ligin dibinde olan Derby Country’nin menajeri Brian Clough, filmin kahramanı. Takımı, FA Cup’ta yine o yılların en iyi takımı Leeds United’la eşleşince inanılmaz seviniyor. Clough, Leeds’in menajeri Don Revie’nin (antogonist) “adamın dibi” olduğunu düşünmektedir. Kendi elleriyle onların kalacağı soyunma odalarını cilalıyor. Fakat Bay Başarı Hikâyesi Don, “kenarın menajeri” Brian’ı iplemez ve milyon dolarlık film, bu kişisel hesaplaşmayı işlemek üzere, başlar.
Bu bireysel intikam dürtüsü, Brian’ı İngiltere futbol tarihinin en başarılı menajerlerinden biri yapar. İlk önce sırf Don’u yenmek için Derby’yi ikinci ligde şampiyon yapar sonra da birinci ligde. 1974 yılında Revie İngiltere Milli Takımı menajerliğine getirilince, Clough da onun yerine Leeds’in başına geçer. Kirli futbol oynadıkları için sürekli suçladığı takımın başına geçmesi Clough için zor zamanlar anlamına gelmektedir. Filmin adında bela okunan takım Leeds’tir ve film de Clough’ın orada yaşadığı zor zamanlara odaklanır.
Kirli futbol, paranın saltanatı, amatör ruh, takım ruhu, dayanışma gibi temalar üzerine çok şey söyleyebilecekken “Lanet Takım”, diğer futbol filmleri serisinde andığımız filmler gibi bunları ıskalar ve yine “adam gibi adam” indirgemeciliği yapar.
Filmde bahsedilmeyen ama Clough’ın asıl büyük başarısı Leeds’ten sonra gittiği Nothingam Forest takımında yaşanır. Bu iddiasız kasaba takımını önce İngiltere şampiyonluğuna sonra da üst üste iki yıl Şampiyon Kulüpler Kupası şampiyonluğuna taşır. Zaten Şampiyon Kulüpler Kupası/Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu kazanıp da ikinci lige düşen başka bir takım yoktur. Bugünlerde asla ve asla olmayacak iki iş. Yani bir kasaba takımın Avrupa’nın zirvesine çıkması veya buraya çıkmış bir takımın küme düşmesi. “Adam gibi adamlık” artık 10 milyon avro maaş alıyor..